Dodaj swój komentarz
Treść*:
Podpis*:

* - pola obowiązkowe

Geoblog.pl    antekwpodrozy    Podróże    Irlandia (maj 2016)    Bettystown, Ardgillan Castle, Skerries, Termonfeckin
2016
maj

Bettystown, Ardgillan Castle, Skerries, Termonfeckin

Irlandia
Irlandia, Skerries

#BETTYSTOWN
Drugi dzień postanowiliśmy zrobić trochę luźniejszy i poświęciliśmy go na zwiedzanie wybrzeża na północ od Dublina. Pierwszym miejscem była malutka miejscowość Bettystown. Istniała możliwość wjazdu na plażę, swoją drogą plaża w tym miejscu jest bardzo szeroka. Ciekawostką był znak na plaży z ograniczeniem prędkości. Po plaży można jeździć tylko w wyznaczonych miejscach, więc jest to swego rodzaju parking dla samochodów. Słyszeliśmy jedną ciekawą historię, gdy jeden z miejscowych autem dostawczym przyjechał na plażę, zostawił go i poszedł do baru. W międzyczasie był przypływ i po jego powrocie auto było do połowy w wodzie. Plaża była pusta, od czasu do czasu można było spotkać biegaczy i ludzi z psami.

#ARDGILLAN CASTLE
Po spacerze na plaży pojechaliśmy w stronę Dublina do miejscowości Balbriggan, w której znajduje się przepiękny zamek Ardgillan Castle. Umiejscowiony jest na niewielkim wzgórzu z przepięknym widokiem na Morze Irlandzkie. Zamek otoczony jest przez pięknie przystrzyżony zielony trawnik. Można pospacerować alejkami oraz posiedzieć na klimatycznych ławeczkach przed zamkiem. Do środka zamku nie wchodziliśmy.

#SKERRIES
Skerries to niewielka miejscowość położona w malowniczym miejscu, do której udaliśmy się z zamku. Położona jest częściowo na malutkim półwyspie. Znajduje się tam port rybacki, gdzie można spotkać foki, które oczekują na ryby rzucane im z łodzi rybackich. Podczas naszego pobytu był odpływ i wszystkie łodzie stały osiadłe na dnie lub w niewielkiej ilości wody. Na cyplu znajduje się wieża Martello, których wiele można spotkać na wschodnim wybrzeżu Irlandii. Powstały one w pierwszej połowie XIX w czasie wojen napoleońskich. Podobne budowle można wypatrzyć w zachodniej Irlandii z tym, że ich konstrukcja jest nieco inna.

#TERMONFECKIN
Termonfeckin to niewielka miejscowość na północ od Droghedy. Był to ostatni punkt tego dnia. Pogoda wietrzna, ale ogólnie dopisała i obyło się bez deszczu. Momentami nawet świeciło słońce. Odwiedziliśmy plażę, na której znajduje się wrak statku osiadły na mieliźnie w 1974 roku. Obecnie dużo już z niego nie pozostało. W trakcie przypływu nie można do niego dotrzeć. Odbyliśmy tylko krótki spacer po plaży nie dochodząc do wraku w tym dniu, ostatecznie opiszę go nieco szerzej w dalszej części relacji z Irlandii.

Pełna relacja na oficjalnym blogu:

zwiedził 8% świata (16 państw)
Zasoby: 99 wpisów99 169 komentarzy169 2414 zdjęć2414 15 plików multimedialnych15